Hur ska vi göra med golven?

Vi håller på att fundera på vad vi ska göra med golven i sommarhuset. Just nu håller vi på att ta bort alla plastmattor fråm brädgolven men det kommer ju även att behövas slipas och behandlas på något sätt. Det finns en hel del alternativ också. I köket kommer det nog bli så att vi målar golven. Jag tycker att det är så snyggt med vitmålade golv och i köket är golvet mitt i rummet reparerat med en annan sorts plank som är mycket smalare och inte alls lika fint som de övriga golven. Där blir det därför ganska praktiskt att måla golvet just därför.

I resterande rum är det däremot samma plank och där kanske det är synd att måla. Originalspiken syns, sådana där som är handgjorda. Så därför funderar jag på om vi bara ska slipa och behandla dem för att försöka bevara de planken på bästa sätt. Luta och såpa är väl det som återskapar dessa fina golv allra bäst vad jag har förstått.

Tänkte ställa två frågor till er, om ni har erfarenhet av detta.

Hur pass jobbigt är det med såpade golv och hur ofta måste man såpa om de varje år?
Håller sig målade golv bra? Någon som vet?

När man nu lägger ner så mycket energi och tid vill man gärna att det ska bli bra och att vi inte behöver göra om allt om ett par år. Dessutom så vill vi inte förstöra något utan försöka tänka ur byggnadsvårdsperspektiv.

Så här ljusa och fina golv får det gärna bli!
Kærlighd til den gamle villa
Foto: boligmagasinet.dk

Kommentarer
Postat av: Emelie

Vi har precis fått vårt golv slipat men det är parkettgolv. Vi pratade med golvläggaren om att slipa furugolv och han sa att det blev snyggt men att att furugolv är ett mjukt träslag så det var inte så tåligt. Här kan du läsa om en som just lutat och såpat sitt golv: http://www.vitahuset.net/artiklar/livingroom.htm
LYCKA TILL!

2007-07-31 @ 19:37:19
URL: http://dromlyan.blogg.se
Postat av: Jenny

Visst är det fint med vitmålade trägolv! Funderar på detsamma i köket när vi renoverar/bygger ut det. Men är lite orolig - allt lär väl synas... Dessutom har ju vi en svart hund...hmm, kanske inte någon höjdar kombination! Vilken fin sida du har, hit lär jag återkomma! Kramis Jenny

2007-07-31 @ 19:59:08
URL: http://www.vartnyahem.blogspot.se
Postat av: Stina

Tyvärr har jag ingen erfarenhet av hur man sköter om trägolv på bästa sätt. Men jag tycker absolut att ni ska behålla dem som de är (förutom det i köket då) och slipa upp dem och så, för det finns inga vackrare golv än riktiga, gamla trägolv. Och charmigt med de gamla spikarna oxå. =) Kram

2007-07-31 @ 21:15:57
URL: http://hemmahosstina.blogg.se
Postat av: art[e]fact

Hej hopp! JAg skulle absolut rekomendera Faxe Golv/Panelsåpa Vit, det ger ett hållbart skydd (minst 5 år sägs det) och en snygg vitnyanserad yta :)
Googlade på produkten och hittade den här sidan:
http://www.akerberg.se/produkter/prod_golvsapa.shtml
Ha det jättebra!!

2007-07-31 @ 21:44:26
URL: http://artefact.blogg.se
Postat av: Kiki

När vi flyttade in var grangolvet i vardagsrummet lackat och gulnat. Vi slipade, lutade och såpade. Det blev verkligen superfint! Så klart är det inte det mest hållbara golvet, men det är så mjukt och skönt att gå på. Vi såpar det (moppar) med vitsåpa ca en gång i månaden iaf där vi går mest och det slits bort.
Fläckar har inte varit något problem, bara torka med vatten. Om man slår i golvet och får ett jack, kan man lägga på en blöt trasa som gör att träet "reser sig" igen.
I vårt kök drog vi upp "korkoplasten" och hittade lika fina plankor som i vardagsrummet, utom en del som blivit lagad med hälften så breda. Vi har målat golvet vitt med en liten ton av grått, och man tänker verkligen inte på att det inte är samma över hela. Snarare mer charmigt! Gamla källartrappan har gått där, så det är ju lite historia också!
Lycka till! :)

2007-08-02 @ 09:25:40
URL: http://maximilia.bloggagratis.se
Postat av: Anna

Vilken veranda! Det kan minsann inte bli för mycket vitt :)

2007-08-02 @ 22:38:44
URL: http://secondhandsisters.blogg.se
Postat av: Sara

Vi har lutat och såpat våra golv. Det hade också legat plastmattor på dem... Innan vi lutade så slipade vi med handslip. Jag har hört att det tar ca 10 år att få ett härdigt såpgolv. Det är ju som det är nu mkt känsligt för smuts och vatten.. Inte så praktiskt i kök och hall :) Men om 10 år så... :-)

2007-08-10 @ 12:03:43
URL: http://lilltorpet.blogg.se
Postat av: Frida

Hej

JAg tycker att ni ska måla dom gråa, väldigt snygg i höstens inredningtidningar ser man en hel del gråa golv, Lycka till!

2007-10-10 @ 09:43:37
URL: http://fridasblogg-frida.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback