Biologi och matematik kontra design!

image404


Många kanske redan känner till Fibonacci eller känns Gyllene snittet mer bekant? En matematiker, Leonardo Fibonacci, upptäckte på 1200-talet olika mönster som upprepar sig i naturen och beskrev det med en speciell talföljd - det gyllene snittet. Det är harmoniska förhållanden i en struktur och finns på och i de flesta ställen i vår natur och hos människan - hos snäckan och i förhållanden mellan olika delar av vår kropp.
 
image405


Fibonaccis talföljd är: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34,..  Kan ni räkna ut hur de förhåller sig till varandra?

Summan av de två senaste talen blir nästa tal och så fortsätter det. Men för att komma till gyllene snittet så måste man fortsätta lite till...

Då dividerar man det senaste talet med det föregående, tex 2/1=2, 5/3=1,666..., 34/21=1,61905 o.s.v. Om man fortsätter så, högre och högre, kommer man allt närmre talet phi som man brukar avrunda till 1,618 (obs! inte pi=3,14 som vi använder när vi räknar ut cirkelns area).

Detta mått kan ses på många olika förhållanden på människokroppen. Om man utgår från att hela kroppen är 1 så är sträckan mellan huvudet och fingertopparna 0,618. Om man tar sträckan från ögonen ner till hakan så är munnen 0,618 utav 1 och från andra hållet kommer näsan på den placeringen. Detta är bara några exempel - kroppen består bara av gyllene snittet!

image407


Gyllene snittet finns ofta i spiraler, galaxer och snäckor. Man kan räkna ut hur kaniner förökar sig med hjälp av Fibonaccis talföljd och det används till och med i aktieanalys. Här kommer några fler exempel från naturen:

En tallkottes fjäll har ett mönster med 8 spiraler motsols och 5 medsols.
Ananasen har ett liknande mönster men där är spiralerna 13 och 8.
Liknande spiraler finns även hos solrosen.

image406


Vissa anser att gyllene snittet kan vara ett mått på hur vackert något/någon är. Desto närmare gyllene snittet något mäter desto mer perfekt.

Konstnärer har genom all tider studerat gyllene snittet och försökt uppnå detta i sin målningar för att skapa vackra målningar som vi ska attraheras av. Bland annat så är Cheopspyramiden byggd efter gyllene snittets regler. 

image408

Jag hoppas att ni förstod det här med Fibonaccis talföljd och gyllene snittet ( om ni nu inte redan kunde detta) - det kan vara lite kul att veta kan jag tycka! När man läser biologi är det ett ständigt återkommande inslag och man märker att det faktiskt finns representerat i det mesta. Spännande!

Jag avrundar med en bild på en ljusstake som är skapad utifrån gyllene snittet. Loop the candelabra från Black & Blum (Dyb.dk) ska vara skapad efter naturen och därför perfekt för ögat att titta på. Ja, ni får avgöra om det är så!

Jag tycker att det är en mycket fin ljusstake!
image403
Foto: Dyb.dk
 

Kommentarer
Postat av: cleo

Vilket underbart INLÄGG! Tack, tack! :-)

2007-03-14 @ 07:49:43
URL: http://cleopethra.blogg.se/
Postat av: Johanna

Kul läsning! Vilken snygg ljusstake! Och så gillar jag den översta bilden!

2007-03-14 @ 09:19:27
URL: http://inredning.webblogg.se
Postat av: Linda

Det är så spännande med människokroppen, är man inte lika lång som avståndet mellan fingertopparna? Fötterna är i alla fall lika stora som avståndet mellan armveck och handled. Ni som inte tror mig, testa! Det är kul. Finns det fler?

2007-03-14 @ 09:53:50
URL: http://sysslor.blogg.se
Postat av: EVA

Vilket jättebra inlägg du skrivit ! Har ju läst lite om det sen förr men det är alltid intressant med mera kunskap.
Tillsammans med inredningstidningarna som dimper ner i vår brevlåda, kommer även illustrerad vetenskap...mycket bra tidning med mycket intressant läsning !

KRAM EVA

2007-03-14 @ 10:53:30
URL: http://whiskyochchampagne.blogg.se
Postat av: Kix

Illustrerad vetenskap kommer även här och en historiatidning också! Det är väldigt intressant och man förstår att allt hänger ihop och kommer igen i det mesta.

2007-03-14 @ 12:45:21
URL: http://kixkoll.blogg.se
Postat av: Anna

Håller med om att det är intressant att gyllene snittet kan finnas nästan överallt! Undrar om det finns fler talföljder som vi ännu inte upptäckt...

2007-03-14 @ 21:29:24
URL: http://secondhandsisters.blogg.se/
Postat av: mandi

Superintressant! Skriv gärna mer sånt om du sitter på mer rolig fakta!

2007-03-14 @ 22:36:20
URL: http://mandimoon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback